• slideIntro1
  • slideIntro2
  • slideIntro3
  • slideIntro4
  • Camere de supraveghere
  • de interior si exterior

Alegerea unui DVR

on . Posted in Articole

In cele ce urmeaza vom prezenta caracteristici principale care trebuie luate in considerare la achizitia unui inregistrator video/audio digital (DVR - Digital Video Recorder).

1. Numarul de canale video/audio corespunzator aplicatiei dumneavoastra (luati in considerare si eventualele extinderi ale sistemului).

 

DVR-urile standalone (non PC) sunt produse cu 4/8/16 si 32 canale video si 1-16 canale audio. In cazul placilor de captura ce stau la baza DVR-urilor PC based (DVR-uri ce se bazeaza pe un PC gazda), standardizarea se pastreaza cu observatia ca intr-un PC gazda se pot monta 1-4 placi DVR ajungandu-se astfel la DVR-uri cu maxim 64 canale video (utilizand placi de baza profesionale). Pentru DVR-urile speciale (auto, mobile, ATM) numarul de canale se limiteaza de obicei la 4 (variante cu 1, 2 sau 4 canale video/audio). O categorie nou aparuta este cea a DVR-urilor combo (sau All-In-One), DVR-uri ce includ si monitorul LCD (monitoare de 10, 19 sau 22 inch).

2. Tipul de compresie video - majoritatea DVR-urilor din piata utilizeaza compresia hardware H.264 (baseline profile sau si mai bine, main profile), MJPEG si MPEG4 fiind considerate depasite.

3. Rezolutia de vizualizare si inregistrare - pentru vizualizare alegerea este simpla: majoritatea DVR-urilor suporta vizualizare in timp real (25fps/canal = 25 imagini pe secunda pentru orice canal, simultan pentru toate canalele DVR-ului) la rezolutie maxima D1/4CIF. La inregistrare apar cele mai multe probleme, aceasta caracteristica tehnica facand de cele mai multe ori diferenta de pret dintre diferite modele cu acelasi numar de canale dar producatori diferiti. In supravegherea video analogica, cele mai utilizate rezolutii sunt (sistem PAL): D1/4CIF=720x576 pixels/704x576 pixels (rezolutie maxima), HD1 (Half D1)=352x576 pixels, 2CIF=704x288 pixels si CIF=352x288 pixels.

De obicei la un DVR, inregistrarea evenimentului fiind cea mai importanta caracteristica, se urmareste o rezolutie cat mai mare (D1/4CIF) in detrimentul numarului de frame-uri pe secunda (fps). Altfel spus pentru un DVR ce suporta inregistrare atat cu 12fps/canal la rezolutie D1 cat si 25fps/canal la rezolutie CIF, se recomanda alegerea primei variante de inregistrare. Evident cele mai performante DVR-uri sunt cele asa numite "Full D1" care se refera la posibilitatea de inregistrare in timp real (25fps/canal) la rezolutie analogica maxima (D1/4CIF). De multe ori veti intalni la prezentarea unui DVR expresia "DVR cu inregistrare in timp real" pentru echipamente relativ ieftine, nespecificandu-se si rezolutia la care este "real time", in cele mai multe cazuri una mica (CIF).

4. Bitrate - se refera la compresia semnalului video implicit la calitatea lui: un bitrate mai mic (de ex. 1024kbps) implica o compresie mare, spatiu mai mic ocupat pe HDD de inregistrare, recomandat pentru rezolutii mici (CIF), dar si o calitate mai slaba a inregistrarilor. Un bitrate mare (4096kbps sau chiar 8192kbps) este recomandat pentru rezolutia D1/4CIF, implica o "risipa" de spatiu pe HDD dar si calitatea inregistrarii este mai buna decat in cazul unei rezolutii D1 setata la 1024Kbps.

5. Dual streaming (2 fluxuri de date) - in ultima perioada toti marii producatori au scos DVR-uri ce suporta dual streamingul: un flux de date principal (stream principal) ce caracterizeaza parametrii inregistrarilor pe HDD si transmiterea informatiei intr-o retea (locala sau Internet) acolo unde banda este suficient de mare. Stream-ul secundar se configureaza independent de cel principal (rezolutie, numar fps, bitrate) si se utilizeaza in principal pentru transmiterea informatiei la distanta (de exemplu o conexiune la Internet cu banda ingusta, supraveghere pe un telefon mobil cu sistem de operare - smartphone).

6. Interfata cu utilizatorul - in cele mai multe cazuri este grafica, cu iconite color, intuitiva. Un plus il prezinta traducerea in limba romana.

7. Iesiri video multiple - DVR-urile din calsele superioare suporta iesiri multiple (in anumite cazuri simultane): iesire semnal composite (mufa BNC) ce se poate cupla pe intrarea clasica de AV din orice tip de televizor, iesire VGA compatibila cu monitoarele PC si televizoarele de ultima generatie si iesirea HDMI.

8. Facilitati legate de comanda DVR-ului - accesul la interfata se poate face din butoanele panoului frontal, prin mouse (USB) sau din telecomanda. Un aspect important este posibilitatea controlului total al DVR-ului de pe Internet: vizualizare, redare inregistrari, acces complet la setarile DVR-ului, posibilitatea inregistrarilor pe PC-ul de pe care se face conectarea la DVR etc.

9. Numarul de functii suportate simultan - de multe ori intalniti formularea "DVR triplex" sau "DVR pentaplex" - acesti temeni se refera la faptul ca echipamentul respectiv suporta 3 functii simultan (de ex. vizualizare, redare inregistrari si inregistrare fara sa mai suporte in acelasi timp si realizarea unui back-up) sau 5 functii simultan (pentaplex): vizualizare, redare inregistrari, inregistrare, back-up si conectarea remote/de la distanta). Evident ultimele sunt cele mai performante.

10. Numarul de HDD-uri suportate - este strans legat de performantele de inregistrare ale DVR-ului: pentru un DVR de clasa medie cu 4 canale, 1xHDD (maxim 2TB) este suficient pe cand la cealalta extrema, pentru unul High-End (inregistrare in timp real la D1, bitrare 8192kbps) cu 16 canale se prefera suportul a 8xHDD cu un total de 16TB.

 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează