• slideIntro1
 • slideIntro2
 • slideIntro3
 • slideIntro4
 • Camere de supraveghere
 • de interior si exterior

Sisteme Anti Efractie

on . Posted in Antiefractie

logo crow

 

Sistemele de alarma sunt concepute pentru protectia impotriva intruziunilor neautorizate in diferite incinte. Indiferent de forma lor, sistemele de alarma se pot reduce la senzori conectati la o unitate de control si in functie de complexitate, un sistem de avertizarea clientilor. Cele mai comune sisteme de alarma sunt cele care au rolul de a avertiza atunci cand se deschide o usa sau fereastra sau cele care detecteaza miscarea.

 

 

Categorii sisteme de alarma:

 • sisteme alarma de interior
 • sisteme alarma de exterior
Tipuri de detectoare in functie de scopul utilizarii
 
detector de fum det. de miscare det.de geam spart det. de gaz
 
In continuare vom prezenta cele mai intalnite sisteme de alarma diferentiate prin prisma tipului de detectie al senzorului.
 

Sisteme de alarma de interior

Detector pasiv cu infrarosu (PIR)
 
Sistemele de alarma cu detector pasiv pe infrarosu sunt printre cele mai raspandite sisteme antiefractie . Este un sistem intalnit in protejarea locuintelor si a sediilor de firma mici, deoarece este accesibil si fiabil. Aceste detectoare sunt capabile sa detecteze prezenta unui obiect care emite infrarosii prin "invatarea" temperaturii ambiente locatiei monitorizate, si apoi prin detectarea oricarei schimbari de temperatura datorata prezentei unui obiect. Folosind principiul diferentierii, adica o verificare a prezentei sau a non-prezentei, detectoarele PIR, verifica daca un intrus este sau nu prezent in zona monitorizata. Intre zonele de acoperire exista spatii in care sensibilitatea senzorului este zero (zone moarte), care sunt folosite pentru comparative.
 
Detectoare cu ultrasunete
 
Detectoarele cu ultrasunete sunt de tip activ, si emit sunete cuprinse intre 25khz si 75khz. Pentru a detecta un obiect intrus, se utilizeaza principiul Doppler Shifter , prin care se detecteaza o schimbare in frecventa undelor emise, cauzata de un obiect in miscare. Acest lucru se petrece atunci cand un obiect in miscare modifica frecventa undelor sonore din jurul lui.
 
Pentru a produce un efect Doppler Shift, trebuie indeplinite doua conditii:
 1. Obiectul strain trebuie sa se afle in miscare
 2. Miscarea obiectului trebuie sa produca o schimbare in cadrul frecventei ultrasonice
Detectorul ultrasonic functioneaza cu ajutorul unui transmitator care emite semnalul , si al unui receptor. Aceasta tehnologie este considerata depasita de multi, si nu se mai prea foloseste.
 
Detector cu microunde
 
Acest tip de senzor emit microunde cu ajutorul unui transmitator si masoara reflexia sau reducerea intensitatii undelor cu ajutorul unui receptor. Receptorul si transmitatorul fie sunt plasate in aceeasi carcasa (atunci cand sunt folositi in interior), fie sunt plasate in 2 carcase diferite atunci cand sunt folosite la exterior. Detectorul cu mircrounde este un aparat de detectie volumetrica activa, care raspunde la unul din urmatorii stimuli:
 • Schimbarea de frecventa de Doppler shifter
 • Schimbarea de faza a frecventei
 • Miscare, detectata prin reducerea energiei primite
Detector cu fascicule fotoelectrice
 
Acest tip de detector utilizeaza fasciculele fotoelectrice pentru a detecta prezenta unui intrus, prin transmiterea unor raze de lumina vizibile sau invizibile (infarrosii) peste o zona unde aceste raze ar putea fi obstructionate. Pentru a imbunatati rata de detectie, fasciculele sunt adesea dispuse in stive.
 
Detector pentru geamuri sparte
 
Detectoarele pentru geamuri sparte, pot fi folosite pentru protectia perimetrului interior al cladirilor. Atunci cand geamul este spart, acesta genereaza un spectru mare de frecvente (intre 20Hz si 20Khz). Detecoarele pentru geamuri sparte, sunt montate in apropierea geamurilor si inregistreaza frecventele specifice geamului spart.
 

Sisteme de alarma de exterior

 
Camp magnetic pasiv
 
Sitemele de alarma de acest tip sunt incastrate si se bazeaza pe principiul detectarii anomaliilor din spectrul radiatiilor magnetice. Sistemele de alaram cu camp magnetic pasiv folosesc un generator de camp electromagnetic care alimenteaza doua fire paralele. Ambele fire strabat perimetrul la o distanta de 13cm cand sunt incastrate in pereti, sau la 30cm cand sunt incastrate in pamant. Aceste fire sunt conectate la un procesor de semnal care are rolul de a analiza orice schimbare in campul electromagnetic.
 
Detector de vibratii
 
Aceste detectoare sunt dotate cu senzor ce detecteaza un atac fizic asupra obiectivului protejat. Detectoarele de vibratii simple, folosesc o structura mecanica instabila prin care trece un curent electric. Atunci cand intervine o vibratie, structura instabila intrerupe circuitul si astfel se declanseaza alarma. Versiunile mai sofisticate folosesc componente piezoelectrice pentru a detecta vibratiile, deoarce acest tip de componente, pot fi ajustate foarte precis la tipul de vibratie pe care trebuie sa-l detecteze. Aceste tipuri de sisteme de alarma sunt montate, de obicei, pe bariere.
 
Bariera de microunde
 
Barierele, produc o raza electromagnetica folosind unde electromagnetice de inalta frecventa care circula de la transmitator spre receptor, formand un camp de protectie invizibil si foarte sensibil. La detectarea unei intruziuni, sistemul de alarma incepe o analiza a situatiei pentru a stabili daca e cazul sa declanseze alarma.
 

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

clienti2

feedback